An artist's impression of the new campus building
An artist's impression of the new campus building

A new flagship building for Nottingham Trent University's Brackenhurst campus has been given the go-ahead by district council planners.

It will provide a new main reception with a prominent entrance and adjoining state-of-the-art environment centre.

The new facility will be the heart of the campus and is central to the university's vision for Brackenhurst - home to the School of Animal, Rural and Environmental Sciences.

The environment centre will provide space for teaching, learning and research into major global challenges around the environment, ecology and conservation.

It is also the first step in the university's ambition to open Brackenhurst up as a visitor attraction.

Eco friendly design

There will be exhibition and information space to showcase campus research, teaching and activities. There will also be a cafe and dining area, a 200 seat lecture theatre with retractable seating, offices and teaching and research rooms.

The eco friendly design has sloping hipped roofs and include a mezzaine and roof garden with external spaces for staff and students to cultivate.

Building work is due to begin next year and should be ready the following year.

The Dean of the School of Animal, Rural and Environmental Sciences, Professor Robert Mortimer said the development would provide a real gravitas and sense of arrival.

"It is a significant milestone in terms of our plans for this 500-acre campus which will see us build upon our reputation as a centre for land-based education, research and enterprise."

The university revealed its vision for Brackenhurst last year. The plans for the next five years include the redevelopment of equine, canine and animal facilities and extra student accommodation. 

They also want to use campus as a gateway to services and training for rural businesses and to attract more visitors to explore facilities and activities on offer.

Work so far has included the refurbishment of Brackenhurst Farm to provide new student social space, refurbishment of the orangery and the creation of a large teaching laboratory in the Bramley Building.